Versenybírósági döntések

1. Német Nagydíj - Hockenheimring (2019.09.08.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Bartha Márk 5:12 – Bartha Márk hátulról nekiment Kovácsfi Norbertnek, aki ezáltal kicsúszott. +10 mp a Hockenheimring-i eredményéhez!
Kósa László 5:28 – Kósa László hátulról nekiment Kovácsfi Norbertnek, aki ezáltal kicsúszott. +10 mp a Hockenheimring-i eredményéhez!
G. Nagy Ádám és Szőke Péter 5:46 – G. Nagy Ádám és Szőke Péter összeértek, majd Ádám ezáltal kicsúszott. Szimpla versenybaleset. Nincs büntetés!
Csépány László, Kovács Richárd és G. Nagy Ádám 9:58 – Csépány László, Kovács Richárd és G. Nagy Ádám összeértek, majd László kicsúszott. Versenybaleset. Nincs büntetés!

2. Spanyol Nagydíj - Barcelona (2019.09.22.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Mórucz Tamás 5:29 – Mórucz Tamás figyelmetlenül jött vissza a pályára és nekiment Fibi Dávidnak. Mivel nem lett belőle baleset, így Tamás csak figyelmeztetést kap. Figyelmeztetés!
Fibi Dávid 6:08 – Fibi Dávid nekiment Kovácsfi Norbertnek, aki ezáltal megcsúszott és nekiment, majd kilökte Beri Krisztiánt, aki emiatt nekiment Mórucz Tamásnak. A vétkes fél Fibi Dávid, azonban versenybalesetnek minősítettük az estet. Versenybaleset, nincs büntetés!
Érsek Péter 13:22 – Érsek Péter megcsúszott, majd a pályára figyelmetlenül jött vissza és nekiment Bartha Márknak. Mivel nem lett belőle baleset, így Péter csak figyelmeztetést kap. Figyelmeztetés!

3. Brit Nagydíj - Brands Hatch (2019.10.06.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Nyilas László 5:10 – Nyilas László a rajt utáni első jobbos kanyarban nekiment Csépány Lászlónak, ezáltal Nyilas László megforgott és keresztbe állt a pályán. Szerencsére nem történt nagyobb baleset, azonban sokkal jobban oda kell figyelni, hogy a rajtnál ne legyenek ehhez hasonló hibák. Mivel a megforgásból nem lett rajtbaleset, így +5 mp!
24:10 – Nyilas László nekiment Csobolya Tibornak, ezáltal mind a ketten kiforogtak. Ennél az esetnél nem mondanánk konkrétan Lászlót hibásnak, azonban amit utána csinált, az súlyos. Miután László és Tibor kiforogtak, mindketten megpróbáltak visszajönni a pályára, amikor is László újra nekiment Tibornak (pályán kívül), aki ezáltal mégegyszer megpördült. +10 mp!
34:35 – Nyilas László nekiment, majd kiforgatta Bakos Mártont. Ezután megálltak a pálya szélén, hogy el tudjanak menni a versenyzők, azonban László nem figyelt eléggé, és amikor elindult, a mögötte érkező Auer Zsolt nekicsapódott. Továbbá Antal István is hátrányba került emiatt a manőver miatt. Mivel 3 versenyző is hátrányba került László hibája miatt, így +15 mp!
Antal István 8:48 – Antal István és Auer Zsolt összeértek. Antal István volt a hibás, mert olyan helyen próbált előzni, ahol nem lehet, valamint Zsolt ki is forgott. +5 mp!
Érsek Péter 13:38 – Érsek Péter lehetetlen helyen bevetődött Bartha Márk elé, akinek kicsit neki is ment és akit meg is előzött. Elfékezés és szándékos előzési próbálkozás is lehetett. A lényegen nem változtat, ez szabálytalan. Egyelőre Érsek Péter figyelmeztetésben részesül. Amennyiben mégegyszer hasonló bevetődést kísérel meg, további büntetéseket fog kapni!
G. Nagy Ádám 14:55 – G. Nagy Ádám és Auer Zsolt összeértek, ami miatt mindketten megforogtak. Nem érezzük teljes mértékben Ádámot hibásnak, máskor jobban kell figyelni. Figyelmeztetés!
17:27 – Bartha Márk megelőzte és megkoccolta (súrolva a szabálytalanság határát) G. Nagy Ádámot. Nagyobb baj nem lett belőle. Ezután 17:39-kor Ádám hátulról nekiment Márknak, akit ezzel kiforgatott a pályáról. Ádám részéről ez súlyos hiba! +10 mp!
Fehér Roland 40:47 – Fehér Roland nekiment Antal Istvánnak, akit ezzel kiforgatott. Súlyosbító tényező, hogy miután István autója keresztbe állt és elkezdett oldalra csúszni, Roland semmi fékezés jelét nem mutatta, még nyomta tovább a gázpedált és tolja maga előtt a magatehetetlen Istvánt. +15 mp!
Ducsai Norbert 56:28 – Ducsai Norbert technikai okok miatt elvette a gázpedálról a lábát, és emiatt a mögötte lévő István Antal nekiment és megforgott. Mivel technikai oka volt a gázelvételnek, ezért Norbert figyelmeztetést kap! Legközelebb tessék kiküszöbölni a hasonló problémákat, különben további büntetéseket fog kapni!

A versenyen történt durvább hibák miatt elbeszélgettünk privátban azokkal a versenyzőkkel, akikkel kellett. Mindenki saját maga tudja, hogy ez kire vonatkozik. Arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy tartsátok be a fair play játékot és tiszteljétek a másik pilótát, akár csapattárs, akár nem. Rengetegszer elmondjuk a versenyek előtt, hogy figyeljetek oda egymásra. Ezeket a versenyzői eligazításokat nem időkitöltés miatt tartjuk, tartsátok tiszteletben és vegyétek komolyan. Mindenkinek sokkal jobb versenyei és élményei lesznek, ha úgy ér véget a futam, hogy a másik azt érzi, tisztelték őt a pályán. Nem a győzelem a legfontosabb, hanem az, hogy mindenki normálisan tudjon versenyezni, a győzelem csak ezután jön. Aki ezt nem így látja, annak sajnos nem nálunk van a helye.

4. Osztrák Nagydíj - Red Bull Ring (2019.10.20.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Bartha Márk Nem adta le a versenyregisztrációt, de mégis elindult a versenyen. +10 mp!
Forgó Lajos Nem adta le a versenyregisztrációt, de mégis elindult a versenyen. +10 mp!
G. Nagy Ádám 6:55 – G. Nagy Ádám nagyon rövid féktávot vett, aminek hatására megpróbálta megelőzni a jobbosban Nézsai Gábort. Gábor próbált az íven ráfordulni a kanyarra, Ádám úgyszintén és így egymáshoz értek, majd Ádám megforgott. Versenybaleset, nincs büntetés!
8:33 – G. Nagy Ádám elnézte a féktávot és a jobbos kanyar előtt Langbein Bertalan és Csépány László között elzúgott egyenesen, míg ők már kanyarodnak. Majdnem balesetet okozott, így is éppen hozzáért Langbein Bertalanhoz. Figyelmeztetés!
54:00 – G. Nagy Ádám nekiment Bíró Józsefnek, aki ezáltal 2 pozíciót vesztett. Értelmetlen manőver volt, mivel Ádám amúgy is körhátrányban volt. +10 mp!
Fibi Dávid 7:18 – Fibi Dávid indokolatlanul nekiment és tolta maga előtt Bíró Józsefet, aki emiatt kiforgott, majd Auer Zsolt is nekiment. Dávid bal oldalán ott volt Auer Zsolt, előtte pedig Bíró József. Mivel Dávid gyorsabb volt Józsefnél, de nem tudott hova menni, így ahelyett, hogy elemelte volna a gázról a lábát, inkább nekiment Józsefnek és kilökte. Súlyos hiba. A következő versenyen, amin Dávid részt vesz, boxáthajtásos büntetést kap, amit a rajtot követően 3 körön belül le kell töltenie. Ha nem tölti le, akkor +25 mp kerül hozzáadásra az eredményéhez. A büntetés ideje 2 versenyre terjed ki, vagyis ha a Belga és Olasz Nagydíjon sem vesz részt, úgy a szezonzáró versenyre már elévül a büntetése.
Mórucz Tamás 9:32 – Mórucz Tamás megcsúszott, emiatt a nagy gázzal jövő Auer Zsolt nekiment és kipördült. Versenybaleset, nincs büntetés!
Kovácsfi Norbert 12:57 – Kovácsfi Norbert a jobbos kanyarban megpöckölte Érsek Pétert, aki ezáltal megforgott. Norbert nem hibás, mert Péter egy minimálisat hirtelen befékezett előtte (jogosan, ugyanis Péter nem akart nekimenni az előtte haladó Nézsai Gábornak). Versenybaleset, nincs büntetés!
Csépány László 26:35 – Csépány László a gyors jobbosban hozzáért Bartha Márkhoz, ezáltal László elvesztette az irányítást autója felett, és a mögöttük érkező Nézsai Gábort kiütötte. Márk és László esete tipikus versenybaleset, nem értették meg egymást. Az utána következő megcsúszás és az abból keletkező baleset szintén versenybaleset, ugyanis László már nem tudta az autóját megfogni és a Márkkal történt koccanás után kifagyott neki a játék (Assetto Corsa hiba, ha összegyűjtesz bizonyos mennyiségű koccanásokat, ledob a szerver). Ez a kormánymozdulatából is látszott, miután Márkkal összeértek, folyamatosan balra tartott a kormánya a kifagyás pillanatában, és emiatt ment neki Gábornak. Versenybaleset, nincs büntetés!
Bíró József 54:00-tól Bíró József majdnem 1 körön keresztül feltartotta, sőt versenyzett az őt leköröző Nyilas Lászlóval. Kék zászlónál nem engedte el Nyilas Lászlót. +10 mp!

5. Belga Nagydíj - Spa-Francorchamps (2019.11.10.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Csépány László Időmérő edzés 9:18 – Csépány László a boxból kihajtva figyelmetlenségével feltartotta Nézsai Gábort, aki mért körön volt. Felfüggesztett +5 mp, ami azt jelenti, hogy ha a Vallelunga-i időmérő edzésen is feltart valakit, akkor megkapja a +5 mp-et!
Pénzes József 5:51 – Pénzes József nekiment Oszlár Dominiknak, aki ezáltal kiforgott. József hibája miatt Csobolya Tibor és Antal István is balesetet szenvedett. +20 mp!
Mekis Edvin 6:03 – Mekis Edvin ráhúzta az autót Oszlár Dominikra, aki ezáltal kiforgott és több helyet is visszaesett. Visszanézve az esetet az látszik, hogy Edvin azért húzta be középre az autót, hogy az előtte balesetet szenvedő, a pályára visszajövő Antal Istvánnak ne menjen neki. Azonban bőven lett volna még helye, hogy elmenjen István mellett, teljesen feleslegesen rántotta rá az autót Dominikra. Mivel Edvin kiesett, így büntetést nem kap. Feljegyeztük az esetet, és a Vallelunga-i versenyen kiemelkedően nézni fogjuk, már egy kisebb hiba is büntetést von maga után!
Nézsai Gábor 7:30 – Nézsa Gábor a rajt utáni első kanyarban a kigyorsításnál nekiment Bartha Márknak. Véleményünk szerint ez még nem büntetendő. Az ez után következő eset, már annál inkább, miszerint Gábor az Eau Rouge-ban nem hagyott helyet Márknak és összeértek. Márk ezzel tempót vesztett és meg is előzték. +5 mp!
38:34 – Nézsai Gábor a célegyenes ráfordító kanyarban nekiment Auer Zsoltnak, aki ezáltal kipördült. Egyértelműen Gábor volt a hibás, viszont köszönjük Gábor sportszerűségét, aki a baleset után bevárta Zsoltot és saját maga elé visszaengedte. Habár a baleset megtörtént és büntetést von maga után (mivel Zsoltot Gáboron kívül más is megelőzte a kiforgás miatt), Gábor utána a lehető legjobban és legsportszerűbben cselekedett. +10 mp!
Bakos Márton és Érsek Péter 16:52 – Bakos Márton és Érsek Péter az Eau Rouge-ban egymás mellett autóztak, majd összeértek és Péter kiforgott. Márton rengeteg helyet hagyott Péternek, a pálya bal oldalán autózott, amikor Péter ráment a rázókőre, ami megdobta és így nekiment Mártonnak. Versenybaleset!
Murguly Martin 18:00 – Murguly Martin figyelmetlenül jött vissza a pályára és nekiment Antal Istvánnak, aki ezzel kiforgott.  Mivel Martin kiesett, így büntetést nem kap. Feljegyeztük az esetet, és a Vallelunga-i versenyen kiemelkedően nézni fogjuk, már egy kisebb hiba is büntetést von maga után!
Érsek Péter 34:23 – Érsek Péter a célegyenes ráfordító kanyarban féktávnál nekiment Bartha Márknak. Baleset nem lett belőle, azonban Péterrel nem először fordul elő, hogy elméri a féktávot.  Mivel Péter az előző versenyeken is többször csinált ilyen elfékezésekből adódó koccanásokat, így figyelmeztetés helyett most már +5 mp-es büntetést kap!
Fibi Dávid Az előző, Red Bull Ring-ig versenyen Dávid boxáthajtásos büntetést kapott, amit le kell töltenie a Spa-Francorchamp-i vagy a Vallelungai versenyen a rajt utáni első 3 körön belül. Mivel a Spa-Francorchamp-i versenyen nem vett részt, így a Vallelunga-i versenyen kell letöltenie ezt a büntetést, utána elévül. Ha nem tölti le, akkor +25 mp kerül hozzáadásra az eredményéhez

Továbbá többször visszanéztük Csépány László esetét, amikor az utolsó körben összeomlott a játéka és váratlanul nekicsapódott a falnak. Ezzel a 2. helyről a 3. helyre esett vissza a versenyen és ott is végzett. Utánanéztünk és nem volt semmilyen szerver lagg, csak Lászlónál jelentkezett ez a gond, így valószínű, nála lehetett valamilyen technikai probléma. Beszéltünk Fehér Rolanddal, aki emiatt a technikai hiba miatt megelőzte Lászlót és 2. lett a versenyen. Mivel csak Roland szenved hátrányt, ha visszaadjuk Lászlónak a 2. helyet, így az Ő véleménye volt a döntő. Roland egyértelműen szerette volna, hogy adjuk vissza Lászlónak a 2. helyet, mert az Őt illeti, ugyanis ha nincs az utolsó körben ez a technikai probléma, László 2. helyen végzett volna. László helyezését visszaadtuk, így a hivatalos végeredmény szerint Csépány László 2. helyen végzett és Fehér Roland 3. lett! Lászlót arra kérjük, próbáljon utánajárni a hiba okának, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő.

Hangsúlyozzuk, az fontos tényező volt a döntésben, hogy utolsó körben történt az eset és egyáltalán nem volt versenyhelyzet, László egyedül autózott! Ha nem utolsó körben történt volna és több eredményt is érintett volna az ügy, akkor természetesen nem így döntünk!

6. Olasz Nagydíj - Vallelunga (2019.11.24.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Fibi Dávid Időmérő 3:58 – Fibi Dávid nekiment Bartha Márknak. Márk és Dávid is gyors körön volt. Ilyen esetben teljesen lényegtelen, hogy ki a gyorsabb versenyző. Dávid messze Márk mögött haladt, amikor egy rövidebb féktáv következtében nekiment és kilökte, elrontva ezzel a saját és Márk körét is. Teljesen értelmetlen cselekedet volt. Mivel Dávid kiesett, így a Silverstone-i versenyen +5 mp időbüntetést kap. Továbbá ezen kívül +5 mp felfüggesztett büntetést is kap, ami azt jelenti, hogy ha a Silverstone-i versenyhétvégén ugyanezt megismétli az időmérőn, akkor megkapja a másik +5 mp büntetést is!
Ducsai Norbert 5:08 – Ducsai Norbert és Nyilas László összekoccant, majd László kiforgott. Nem érezzük teljesen hibásnak Norbertet, mivel a belső nézetből egyértelműen látszott, hogy egyenesen haladt előre, és László tartott balra, ezért is ment neki. Versenybaleset!
6:53 – Ducsai Norbert leszorította Moczó Dávidot, aki ezzel a falnak csapódott. Norbertnek sokkal jobban kellett volna figyelnie és több helyet kellett volna hagynia. +10 mp!
Bíró József 5:10 – Bíró József fokozatosan húzta rá az autót Békefy Tomásra, majd nekiment Tomás lökhárítójának. Nem lett belőle baleset. Figyelmeztetés!
5:14 – Bíró József nekiment Kovácsfi Norbertnek, akit ezzel kilökött a sóderágyba. +5 mp!
5:34 – Bíró József és Varga Viktor összeütköztek. +5 mp!
7:00 – Bíró József nekiment Nyilas Lászlónak, aki ezáltal kiforgott. +5 mp!
Békefy Tomás 5:31 – Békefy Tomás kiterelte Bíró Józsefet és koccantak. Nem lett belőle baleset. Figyelmeztetés!
41:02 – Békefy Tomás kiforgott, majd nekiment a falnak. Ezután hirtelen elkezdett tolatni, nem figyelve arra, hogy mögötte jöhetnek versenyzők. Ekkor érkezett Bartha Márk, akibe beletolatott és Márk kiforgott. +10 mp!
G. Nagy Ádám 5:37 – G. Nagy Ádám és Nyilas László összeütköztek. Nem csak Ádám a hibás, László is benne volt, de kisebb mértékben. +5 mp!
6:50 – G. Nagy Ádám nekiment Békefy Tomásnak. Ádámot megdobta a belső rázókő és emiatt ment neki Tomásnak. Versenybaleset!

7. Brit Nagydíj - Silverstone (2019.12.08.)

VERSENYZŐ SZABÁLYTALANSÁG BÜNTETÉS
Kovács Richárd és Nyilas László 5:10 – Kovács Richárd és Nyilas László összeértek, majd László megforgott. Versenybaleset!
Szőke Péter és Bartha Márk 5:20 – Szőke Péter és Bartha Márk összeértek, azonban nem lett belőle baleset. Nincs büntetés!
Érsek Péter 6:56 – Érsek Péter nekiment Auer Zsoltnak, aki olyan szerencsétlenül ért Péterhez, hogy aztán
kicsúszott, átvágott keresztbe a pályán és több versenyzőnek is nekiment. Zsolt a balesetet követően
csak utas volt az autóban, hiába nyomta a féket, nem tudott már semmit sem csinálni.
Mivel több
mindenki is sérült a balesetben, így +15 mp!
Bartha Márk 7:15 – Bartha Márk nekiment Békefy Tomásnak, aki ezáltal kiforgott. Tomás egy olyan helyen
fékezett váratlanul, amit majdnem padlógázzal kell bevenni, így Márk már nem is tudott időben
reagálni és nekiment.
Versenybaleset!
18:14 – Bartha Márk nekiment Kovácsfi Norbertnek, aki ezáltal kiforgott. +10 mp!
Békefy Tomás 7:44 – Béfeky Tomás megcsúszott, majd nekiment és ezzel kilökte Moczó Dávidot. Versenybaleset,
mivel a megcsúszásból adódóan Tomás nem tudott már mit csinálni.
Versenybaleset!
Csépány László 11:15 – Csépány László nekiment Ducsai Norbertnek, aki ezáltal megforgott. +10 mp!
28:00 – Csépány László nekiment Fehér Rolandnak, aki ezzel kiforgott. +10 mp! 
Nézsai Gábor 32:25 – Nézsai Gábor átlépte a boxkivezető vonalat. +5 mp!
Ducsai Norbert 33:01 – Ducsai Norbert átlépte a boxkivezető vonalat. +5 mp!

Eredmények

1. Német Nagydíj - Hockenheimring (2019.09.08.)

2. Spanyol Nagydíj - Barcelona (2019.09.22.)

3. Brit Nagydíj - Brands Hatch (2019.10.06.)

4. Osztrák Nagydíj - Red Bull Ring (2019.10.20.)

5. Belga Nagydíj - Spa-Francorchamps (2019.11.10.)

6. Olasz Nagydíj - Vallelunga (2019.11.24.)

7. Brit Nagydíj - Silverstone (2019.12.08.)